ساوانته آرهنیوس (Savante Arrhenius) در ۱۹ فوریه ۱۸۵۹ در شهر ویک در سوئد به دنیا آمد. از زمان جوانی به ریاضی و فیزیک علاقه فراوان داشت. او در ابتدا در دانشگاه اپسولا تحصیلات خود را شروع نمود اما از آنجا که از تدریس استادان دوره خود راضی نبود، تصمیم گرفت به دانشگاه به دانگاه بهتری مراجعه نماید. وی در سال ۱۸۸۱ وارد آکادمی علوم سوئد شد که توسط اریک اولاند رهبری میشد.
سال ۱۸۸۰- در پایان نامه تحصیلی وی آمده بود “آب خالص و نمک خالص هیچ کدام به تنهایی نمیتوانند رسانا باشند” این مقاله مورد تایید استادان او قرار نگرفت اما مورد تشویق و قدردانی چند دانشمند از اروپا، که در زمینه علوم شیمی فیزیک مشغول تحصیل بودند، قرار گرفت.
سال ۱۸۸۶- او با دریافت یک بورسیه تحصیلی ازآکادمی علوم سوئد، شانس این را پیدا کرد تا در کنار ویلیام اوستوالد در ریگا، فردریک کولروچ در وولسبورگ، لودویگ بولتزمن در اتریش و جی.اچ ونت هاف در امستردادم مطالعاتی را انجام دهد.
سال ۱۸۸۹- او معادله ای را ارائه داد که امروزه تحت عنوان معادله آرهنیوس شناخته میشود. که بر طبق این معادله، وابستگی دما به نرخ واکنش شیمیایی بیان میشود.به طور خاص، او مشخص کرد که گرما، سرعت واکنش شیمیایی مواد شیمیایی مختلف افزایش میدهد.
سال ۱۸۹۰- او یکی از بنیانگذاران موسسه نوبل و جوایز آن بود. او تبدیل به یکی از اعضا اصلی کمیته فیزیک و عضو ذخیره کمیته شیمی این مجموعه بود. او از جایگاه خود به منظور اعطای جایزه به برخی از دوستان خود مانند ژاکوبس وان تی هوف، ویلیام استوالد و تئودور ریچاردز استفاده کرد.
سال ۱۹۰۳- او جایزه نوبل خود را در این سال دریافت نمود و تبدیل به اولین سوئدی شد که افتخار کسب این جایزه به او میرسد.
سال ۱۹۰۵- او رئیس موسسه تحقیقاتی و تازه تاسیس نوبل فیزیک شد که تا سال ۱۹۲۷ نیز در همین سمت باقی ماند.
ساوانته آرهنیوس همچنین عضو هیئت مدیره جامعه بهداشت محیط سوئد بوده و در کنار آنها نیز در مورد موضوعاتی مانند نجوم، ایمنی شناسی، سموم و آنتی اکسیدان ها، تاثیر سطح دی اکسید کربن بر آب و هوا تحقیقاتی را نیز انجام داده است.
کتاب های او شامل:
*دنیا های در حال ساخت, ۱۹۰۶ (Worlds in the making)
* بیماری آبله و راه های مبارزه با آن, ۱۹۱۳ (Smallpox and its combating)
* سرنوشت ستارگان, ۱۹۱۵ (Destiny of the Stars)
* شیمی و زندگی مدرن, ۱۹۱۹ (Chemistry and modern life)
هیچ کس نباید شما را ناامید کند. این جمله ای است که ساوانته آرهنیوس با آن به اهداف خود رسید. بر خلاف تمام تهامت ها و تمسخر بزرگان، او به راهش ادامه داد و تبدیل به یکی از بنیاگذاران نوبل و پیشروان علم شیمی فیزیک شد.
ساوانته آرهنیوس سر انجام در ۲ اکتبر ۱۹۲۷ در استهلم در اثر بیماری حاد روده درگذشت. پیکر وی در اپسولا به خاک سپرده شده است.