با محصولات کرمان باتری (باتری های خودرویی پاورسل و مگاسل)، با خیال آسوده استارت بزنید و کیفیت را تجربه کنید!
اگر خودرو شما استارت نمیخورد اولین کاری که باید انجام بدهید این است که از سلامت و شارژ کامل داشتن باتری مطمئن شوید. اگر استارت زدید و خودرو استارت نخورد، برای آزمون میزان شارژ کافی، یکی از شیشه ها را بالا پایین کنید یا برف پاکن را راه بیاندازید. اگر سرعت همیشگی را نداشت، این یعنی شارژ باتری کامل نیست یا اصطلاحا باتری خوابیده! در این حالت اگر باتری خراب نشده باشد با شارژ آن، دوباره راه اندازی می شود. یکی از ساده ترین راه های شارژ باتری، باتری به باتری کردن است. برای این کار به یک کابل مخصوص باتری به باتری و یک خودرو دیگر نیاز دارید.
هشدار! اگر در سیستم برق خودرو خاموش (که استارت نمیخورد) مشکلی وجود داشته باشد، ممکن است هنگام اتصال کابل ها، به سیستم برقی خودرو دیگر خسارت وارد شود. در این جا نحوه صحیح باتری به باتری کردن خودرو را شرح می دهیم:
- اول ایمنی!
قبل از شروع به کار اطمینان حاصل نمایید که هیچ وسیله فلزی یا جواهرآلاتی در دست نداشته باشد. اگر میتوانید حتما از دستکش و عینک محافظ استفاده کنید و از استعمال دخانیات به شدت پرهیز کنید.
-
- بازرسی و تمیز کردن قطب ها
- از سلامت کابل ها و گیره های اتصال، اطمینان حاصل کنید. حتما گیره ها را قبل از اتصال به باتری تمیز کنید. چرا که حتی کابل های نو هم که درون خودرو یا انبار مدتی بلا استفاده بوده اند ممکن است به مرور زمان دچار جرم گرفتگی شوند. بنابراین تمیز نمودن گیره های اتصال باعث اتصال کاملتر خواهد شد. قطب های باتری هر دو خودرو را بررسی نمایید و در صورت سولفاته شدن، با مقداری آب جوش، قطب ها را به خوبی تمیز نمایید. دقت کنید در حین تمیز نمودن قطب ها، اتصالی بین قطب ها و سایر قسمت های خودرو و سیم و کابل ها برقرار نشود. استفاده از اسکاچ فلزی یا هر وسیله فلزی دیگر برای تمیز نمودن قطب ها ممنوع است. سعی کنید بعد از ریختن آب جوش بر روی قطب ها از یک تکه پارچه زبر (مثل برزنت) برای تمیز نمودن قطب ها استفاده کنید. بخاطر داشته باشید معمولا قطب منفی دچار سولفاته می شود.
-
- پارک کردن خودرو در مکان مناسب به شکل صحیح
دو خودرو را به گونه ای پارک کنید که باتری ها در نزدیک ترین فاصله ممکن نسبت به هم قرار گیرند. مطمئن شوید که خودرو ها در فاصله مناسبی از هم قرار دارند به طوری که طول کابل برای انجام این عملیات کافی باشد. سپس هر دو خودرو را خاموش نموده و از عدم حرکت خودروها اطمینان حاصل کنید. اگر خودروها در شیب قرار دارند به منظور ثابت ماندن خودروها حتما زیر یکی از چرخ ها تکه ای سنگ یا آجر قرار دهید. چرا که حرکت هر کدام خودروها ممکن است در اتصال بین دو باتری تداخل ایجاد شود. اگر خودروها دنده اتوماتیک هستند لیور دنده را در حالت پارک قرار دهید. اگر خودرو گیربکس دستی است از خلاص بودن دنده اطمینان حاصل نمایید.
-
- اتصال کابل ها
اتصال درست کابل ها به قطب ها نکته بسیار مهمی است. چرا که عدم توجه به این نکته ممکن است موجب وارد شدن صدمات جبران ناپذیر به هر دو خودرو شود. برای اتصال مناسب باید کابل ضخیم تر را به قطب مثبت باتری و کابل دگیر را به قطب منفی همان باتری وصل نمایید. قطب مثبت و منفی باتری با علامت + و – بر روی باتری مشخص شده است. در خصوص ضخامت کابل ها، ممکن است هر دو کابل به یک اندازه باشند اما اگر یکی از کابل ها ضخیم تر بود حتما باید آن کابل به قطب مثبت متصل شود. نکته مهمی که در اتصال کابل ها وجود دارد این است که قطب مثبت باتری خوابیده را به قطب مثبت باتری سالم و قطب منفی باتری سالم را به یک قسمت فلزی از بدنه ماشین (به منظور جلوگیری از جرقه) متصل نمایید. پس ابتدا کابل مثبت را به قطب مثبت باتری خراب متصل نموده و سمت دیگر همین کابل مثبت را به قطب مثبت باتری سالم وصل کنید. سپس کابل دیگر را به قسمتی فلزی از بدنه (مهره سر کمک یا قیمتی برجسته از موتور ) متصل نموده و سمت دیگر همین کابل را به قطب منفی باتری سالم متصل نمایید.قبل از شروع ابتدا از پایداری اتصالات خاطر جمع شوید و اطمینان حاصل کنید که در صورت استارت خودرو و تکان های آن اتصالات از هم باز نشوند سپس خودرو سالم را روشن نمایید و به آرامی دور موتور را افزایش دهید و در ادامه خودرو را به حال خود قرار دهید تا ماشین به صورت ساکن کار کند. این کار به احیا سریعتر و شارژ باتری کمک خواهد کرد. بعد از مدت زمان حدودا یک دقیقه، ماشین خاموش را استارت بزنید. اگر روشن شد که بسیار عالی! اجازه دهید ماشین تازه روشن شده به صورت ساکن کار کند. چند لحظه بعد کابل منفی و سپس کابل مثبت را با احتیاط از دو خودرو جدا کنید. اگر وسیله نقلیه بلافاصله روشن نشود ممکن است بخواهید شانس خود را برای بار دوم یا سوم امتحان نمایید! تلاش دوم خود را 3 دقیقه بعد از بار اول انجام دهید و در صورت روشن نشدن تلاش سوم و نهایی خود را 10 دقیقه بعد انجام دهید. اگر برای بار سوم هم روشن نشد (با فرض سالم بودن کابل ها) ، باتری شما به طور کامل تخلیه شده و از بین رفته است. در این حالت از استارت مجدد به باتری اکیدا خودداری نمایید چراکه این کار منجر به آسیب رسیدن به سیستم استارت و اجزا مربوط به آن خواهد شد. در این حالت باتری را به نزد افراد متخصص برده تا شارژ شود و در صورت نیاز باتری را تعویض نمایید .
شماتیک مجموعه
راهنمایی خوب و کاملی بود.ممنون
سلام چرا منفی رو به منفی نزنیم ؟
باعث آسیب دیدن ECU می شود
با سلام – اتصال باتری به باتری، زمانی انجام میشود که یکی از باتری ها شارژ نداشته باشد. در این حالت جریان الکتریکی از طرف باتری دارای شارژ به طرف باتری کم شارژ روانه خواهد شد. هنگامی که اتصال کامل برقرار میشود چون بصورت ناگهانی جریان برقرار میشود در هنگام اتصال، جرقه ای شکل خواهد گرفت که اندازه آن به میزان اختلاف شارژ دو باتری و ظرفیت آنها بستگی دارد. اگر چنانچه این جرقه بزرگ و قوی باشد و محل آن هم روی قطب باتری باشد در این صورت احتمال اینکه باتری آسیب دائمی ببیند هست. بنابراین اتصال دوم را به بدنه می زنند تا اگر جرقه ای شکل گرفت بین کابل و بدنه باشد و قطب باتری که از سرب نرم آسیب پذیر ساخته شده، دچار تخریب نشود.
بسیار مختصر و مفید بود
ممنون و سپاس
ممنونَم از مطلب آموزنده ی شما.
آموزش صریح و عالی
ممنون ازمطالب اموزنده
عالی بود
Hi
It was every good
Be success
از لطف شما سپاسگزارم.